Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Worminfectie door Schistosomiasis


Algemeen

Ook gekend als: Bilharzia, Schistosomiasis

Wat is een worminfectie door schistosoma?

Welke zijn de oorzaken?

Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Wat kunt u er zelf aan doen?
Wat is een worminfectie door schistosoma?

Een worminfectie door schistosoma wordt ook bilharzia of schistosomiasis genoemd. De schistosoma is een parasiet die voorkomt in bepaalde delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De worm legt zijn eitjes in zoet water.

Besmetting is mogelijk na contact met stilstaand zoet water (drinken, zwemmen, wassen). De larven van de worm kunnen door de huid van de mens heen dringen. In het lichaam groeien de larven uit tot volwassen wormen en komen ze via de bloedbaan in de darm of blaas terecht. De eieren van de wormen kunnen schade veroorzaken aan de wand van de darm of de blaas en kunnen ook via de bloedbaan naar andere delen van het lichaam gevoerd worden.

 


Welke zijn de oorzaken?

Een infectie gaat niet altijd gepaard met klachten. Enkele weken tot maanden na besmetting kunnen volgende symptomen optreden:

  • koorts, rillingen;
  • diarree;
  • spierpijn, pijn in gewrichten;
  • buikpijn, hoofdpijn.

Vervolgens kunnen er ontstekingen ontstaan in de blaas of darmen. In een later stadium kan er bloedverlies zijn bij de urine of de stoelgang en kunnen er ook andere organen aangetast worden.

De ernst van de symptomen is afhankelijk van het aantal larven dat in het lichaam terecht is gekomen. Bij reizigers gaat het meestal om een lichte infectie, vaak zonder klachten. Ernstige complicaties komen voornamelijk voor bij de lokale bevolking.

 


Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Neem contact op met uw arts bij vermoeden van besmetting. Vermeld steeds wat uw reisbestemming was. Behandeling is mogelijk met medicatie.

 


Wat kunt u er zelf aan doen?

Een infectie kan voorkomen worden door contact met besmet stilstaand zoet water  te vermijden. Larven van de Schistosoma leven in rivieren en meren in bepaalde delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Ga niet zwemmen of pootjebaden in risicogebieden. Ook uw handen wassen in besmet water kan al tot infectie leiden.

 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!